diumenge, 22 d’agost del 2010

EL MAL ESTAT DELS GEGANTS MOROS (ORIGINALS) DE TARRAGONA

Bé, avui toca lamentar-se d'una situació que he descobert pel grup Facebook 'Vergonya aliena pel mal estat dels veritables Gegants Moros de Tarragona.

Com bé sabem, les nostres festes i els seus elements formen part de la tradició d'anys i anys i fins i tot segles. Cada any s'anuncia l'aniversari d'alguna de les colles o associacions, o dels elements del Seguici de Tarragona.

Per posar-nos una mica en situació cal saber que els gegants del Cos del Bou es diuen gegants Vells perquè van ser els primers de Tarragona (s.XIX) fins que al 1851 degut al seu deteriorament van ser substituïts per uns altres dos i els vells van ser restaurats pel Barri del Cos del Bou.
Els nous gegants de Tarragona creats per l'escultor Verderol i Roig van sortir per primer cop al 1851 pel Corpus Christi i van formar part de les festes fins al 1985 en que van ser substituïts per copies de l'escultor Barenys que són les que podem veure avui dia. L'any vinent els gegants originals de Verderol compleixen 160 anys i... on són? Fins ara estaven exposats en una de les estàncies de l'Ajuntament, plens de pols segons diuen, i ara reposen en molt males condicions a la Casa de la Festa.

Aquest recinte estava destinant a reunir de forma conjunta tots els elements de les festes a mode de casa-museu tant amb els gegants i nanos actuals com els antics, vestuari de les colles, i d'altres elements o curiositats sobre la nostra tradició festera. Sembla que aquest projecte no ha acabat com estava previst i que no ha agradat del tot. Fins i tot la seva ubicació no és gens acertada, al costat de la gasolinera de la Rambla Vella i prou lluny del nucli més turístic i on solen tenir us (la Part Alta).

Com podem veure a les imatges, els gegants originals estan amagats rere lones i ocults al públic ja que no tenen una imatge molt adequada ni presentable com per ser exposat com caldria. Fusta semi-podrida i danyada, els caps mig calbs, bustos sense robes ni altres complements... La mateixa situació es dona amb els 'negritus' anteriors a les copies actuals.

Aquest grup facebook denuncia el mal estat d'aquests elements tan significatius per a la ciutat degut a la seva historia i per estar tristament 'oblidats' i 'maltractats' en lloc de restaurats i exposats com cal per al record del que van esser tant de cara als tarragonins com per a d'altres visitants.
Informació e imatges procedents de l'anomenat grup facebook.
.

VISITES: