dimarts, 23 d’agost del 2016

Tarragona gaudirà de Santa Tecla 2016 durant 10 dies del 15 al 24 de setembre i entorn a 500 actes (vídeo)

Foto de grup de la presentació del programa aquest matí. Foto: El Mirador TGN

Un cop acabat Sant Magí, Tarragona posa ja la mirada i les ganes al mes de setembre i en Santa Tecla. Avui s’ha presentat el programa d’actes de la Festa major on un any més, la tradició torna a estar envoltada d’actes ja emblemàtics, música i concerts i propostes d’entitats que són les que sumen i fan més gran la nostra festa, fins sumar al voltant de 500 actes.

Enguany aquests deu dies, del 15 al 24 de setembre, tindran com a protagonista el Nano Capità, imatge del cartell d’enguany, però també dels aniversaris als que retrem homenatge, com són el del Retaule de Santa Tecla, veurem retorns com el de la plaça Friki i sentirem ressonar els grans noms musicals d’aquí i de fora.

*Entrevista amb Xavi González, tècnic de festes, a Ràdio Ciutat de Tarragona (escolta)


Destacat: 25 anys de Retaule

Aquest 2016 el protagonista indiscutible d’aquesta part del programa és el Retaule de Santa Tecla, que enguany celebra el seu 25è aniversari i que es vestirà de gala la nit del 20 de setembre i vindrà acompanyat per primera vegada per una versió simfònica adaptada i dirigida per Francesc Cassú i interpretada per la Furius Music Orquestra. L’Esbart Santa Tecla, seguint la celebració del 25è aniversari del Retaule com autors que en son, serà enguany l’organitzador de la Mostra de Folklore Viu amb una mostra amb un format i uns continguts diferents i especials amb una selecta tria de danses el dissabte 17.

També compleix 25 anys la Cucafera recentment restaurada que comptarà la nit del 20 de setembre amb la CucaFesta un cop acabada La Cucafera Baixa a la Plaça dels Carros. Per la seva part els Nanos Vells celebraran la primera Santa Tecla amb els seus vestits nous, uns vestits que caldrà lluir-los com cal durant aquestes festes.


Ofertes musicals


I per Santa Tecla, com no podia ser d’una altra manera, també es podrà gaudir de tot tipus d’espectacles i músiques d’aquí i de fora, per a totes les edats i per a tot tipus de gustos. Love of Lesbian i Manel posaran el toc musical al Teatre Auditori del Camp de Mart els dies 17 i 19 en el marc del Festival d’Estiu. Com és tradició, la plaça de la Font serà l’escenari estrella per les propostes més fresques i gratuïtes com ara els concerts de El son de la Chama i Aspencat la nit del 16.

El dia següent la música continua a la plaça aquest cop amb  el directe dels Lax’n’busto i la Terrasseta de Preixens. Enguany els Lax’n ens vénen a presentar la gira commemorativa dels seus trenta anys de trajectòria, #lax30, un recorregut per les seves moltes cançons que amb el temps han esdevingut himnes populars. Les revetlles més tecleres també les ballarem a la plaça de la Font la nit del 22 al 23 amb les orquestres Centauro i Muntband.

Un any més l’Espai Barraques envairà el passeig de les Palmeres durant tres dies amb el concert de les tarragonines Roba estesa, la música dels Pirats Sound Sistema o dels Extracto de Lúpulo, entre d’ altres.  El Parc Saavedra es convertirà enguany en La Terrasseta de Santa Tecla, on durant tots els dies de festa on cinema, circ, gastronomia i especialment bona música s’aniran succeint amb propostes ben atractives com ara l’actuació de Cultrum i Maroontown el dia 16 o el concert del tarragoní Espaldamaceta el dimarts 20.

Espectacles

Un dels espectacles que sens dubte recordarem de les festes d’aquest 2016 serà el concert de Santa Tecla de la Banda Simfònica Unió Musical de Tarragona. Seguint amb el projecte iniciat els anteriors anys de conjugar les festes de carrer, les tradicions i les músiques populars, la Banda, sota la direcció del mestre Òscar Miguel Losada, ens presenta un concert molt especial, diferent i emotiu, amb la col·laboració de les colles locals de grallers La Virolla i Els Bordons i amb la presència de dos músics de luxe, els dolçainers solistes Xavier Richart i Cristina Martí, dos autèntics referents dins del món de la dolçaina i de la música tradicional; així com l’estrena de dues peces més.

Torna la plaça Friki, i ho fa de la millor manera possible. Tres dies d’humor, acrobàcies i màgia a la plaça de l’Antic Escorxador de la mà de tres grandíssims artistes com són Dave Wonderthing (Madrid) que ens endinsarà en el món de l’escapisme a través del suspens i l’humor, el Romperécords (Mèxic), un artista que ha exposat les seves gestes davant de milers de persones en festivals de teatre, circ i arts de carrer d’arreu d’Europa i l’Amèrica Llatina; i Brunitus (Argentina), que ens transportarà al seu univers de secrets, personatges i històries fantàstiques.

VISITES: