dimarts, 1 de setembre del 2015

Més de 500 actes en 10 dies conformen el Programa de Santa Tecla 2015 que arriba amb moltes ganes del 14 al 24 de setembre

Foto de grup amb alguns representats d'entitats de la festa. Foto: El Mirador TGN

A partir del dilluns 14 de setembre i durant 10 dies, tornarem a viure la Festa Major de la ciutat amb la màxima intensitat, com una cita imperdible en l’agenda cultural tarragonina i ho farem amb el treball en comú de més de cent entitats i col·lectius participants amb els que sumarem, tots plegats, més de 500 actes.

De la festa major d’enguany, tot i que el més important és que es consolida en tradició i la festa al carrer i s’amplia amb moltes propostes noves, cal destacar que és un any d’aniversaris. Diferents elements festius celebren, també amb actes especials i amb col·laboracions ben diverses, els seus aniversaris, com són entre d’altres el Drac de Sant Roc i l’Àliga i els diables Voramar. Una altra novetat destacable és la incorporació de la figura del banderer en l’Anada i Tornada d’Ofici el mateix dia 23 de setembre, que cada any escollirà una entitat.

Finalment també volem destacar, un any més, l’alt nivell de moltes de les propostes musicals incloses al programa: bandes, grups i artistes de la ciutat i del territori, que ja formen part de la banda sonora de la festa.

Tradició i múltiples aniversaris

Un any més, tradició i modernitat es consoliden en aquest programa que és ja un referent a tot Catalunya i que compta amb les distincions més destacades del país. I com no podia ser d’una altra manera, també és un any de celebracions, com les que ja hem anat anunciant dels 190 anys dels Gegants Vells, els 150 dels Nanos Vells, el 30è aniversari del Drac de Sant Roc, el 30è aniversari de l’Àliga i els 25 anys dels Diables de Voramar i els 15 de la Moixiganga.

Per aquest motiu, d’una banda, el Drac de Sant Roc presenta un macrocorrefoc especial per al proper 18 de setembre, on trenta bèsties vingudes d’arreu dels Països Catalans ompliran de foc els carrers de Part Alta, en un correfoc històric i multitudinari que convertirà Tarragona en la capital del Bestiari Català del Foc 2015.

D’altra banda, l’entitat de l’Àliga organitza la Mostra de Folklore Viu amb la participació d’Elements Festius Coronats com són el Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada, Àliga del Carrer de la Pietat de Berga, Lleó de Barcelona, el Xut i els Gegants Bojos del Carnaval de Solsona, Gegants de Montblanc, Gegants Indis de Reus, Dansa de la Moma de la ciutat València, Moixiganga de Sitges, Àliga de Girona i Àliga de Tarragona.

Pel que fa als actes de caràcter més tradicional Tarragona ha consolidat la diada castellera d’excel·lència, la Diada de Santa Tecla – El Primer Diumenge, que compta amb dues colles de la ciutat i dues de convidades –Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Vella Xiquets de Valls i Castellers de Vilafranca–, que enguany se celebrarà el diumenge dia 20 de setembre, i que precedirà a la Diada Castellera de Santa Tecla i els Pilars Caminant de la Mercè.

Paral·lelament a les actuacions pròpiament castelleres, també es proposen una sèrie d’actes a l’entorn del fet casteller, de les que podem destacar la presentació del documental Xiquets de Tarragona: l’herència millorada, realitzat pels Xiquets de Tarragona i l’empresa audiovisual Juan Desafinado; que es podrà veure el dimecres 16 a les 18 h i a les 20 h Antiga Audiència i d’altra banda, la presentació del llibre Emocions puntuades. 25 edicions del Concurs de Castells de Tarragona, de Jordi Andreu i Jordi Suriñach, organitzat per l’Ajuntament de Tarragona –Biennal de Castells i editat per Cossetània Edicions. L’acte serà el divendres 18 a les 19.30h, també a l’Antiga Audiència.

Carlos Latre, pregoner i Antoni Mas el perpetuador

Però any rere any, hi ha dues cares protagonistes dins el programa festiu, que són el pregoner/a escollit i l’homenatge al Perpetuador. Com ja hem anunciat, el pregoner serà l’actor i humorista Carlos Latre, que de ben segur el proper dilluns 21 omplirà el Saló de Plens d’un discurs emotiu i sentit, però alhora incorporant el seu  toc d’humor tan característic i molts dels personatges que sovint interpreta.

D’altra banda, pel que fa al Perpetuador i amb motiu de la celebració d’una de les peces més emblemàtiques de la festa i valorades a tot el país, l’Àliga, s’homenatjarà a Antoni Mas, el seu escultor/ferrer. Aquella mateixa tarda també s’atorgaran les distincions als diferents Teclers escollits per enguany.

Així mateix, enguany les distincions van més enllà i sumem una nova figura, el banderer d’Anada i Tornada d’Ofici. Josep Bargalló és l’escollit a fer aquesta tasca en aquesta primera ocasió, a proposta del Ball de Diables. Cada any serà escollida la persona a proposta d’una entitat del seguici.

La regidora de Cultura, Begoña Floria i el tècnic de festes, Xavi González, a la
presnetació aquest matí. Foto: El Mirador TGN

Concerts amb Vetusta Morla, Gemeliers, Catarres, Oques Grasses o Brams 

I fent un cop d’ull a les nits de la festa, per Santa Tecla, com no pot ser d’altra manera, es podrà gaudir de tot tipus d’espectacles i música; que ens faran continuar al carrer fins ben entrada la nit. I és que començant amb l’espectacle de Carlos Latre el 12 de setembre a la TAP, amb Vetusta Morla al Camp de Mart el dia 18, seguint pels The Gemeliers el 19, The Hole al Palau de Congressos o You say tomato a càrrec de la Sala Trono, es pot comprovar que n’hi haurà per tots els gustos. 

Però durant les nits de festa també passaran moltes altres coses a la ciutat, que cal veure i gaudir com a mínim, un cop a la vida, i que són: el Retaule de Santa Tecla, la mítica Baixada de l’Àliga, les representacions dels Balls Parlats, els Balls de Gralles, etcètera... 

A més, enguany hi ha dues propostes més ben innovadores i interessants, com són, d’una banda, Tubs de Festa, un concert d’orgue i Gralla a la Catedral, interpretat per Jordi Vergés i Roser Olivé, respectivament, o un concert a càrrec de la Banda Unió Musical amb música festera i que es farà a la plaça de la Pagesia el diumenge 20 de setembre a les 20.30 h.

A tot aquest ventall de propostes li hem de sumar l’important nombre de concerts gratuïts als diferents espais oberts de la ciutat, com és l’emblemàtic escenari de la plaça de la Font que acollirà els concerts de Els Catarres i Oques Grasses, d’una banda, i de Xeic! i Pepet i Marieta, de l’altra. Així com el concert de Brams al Cós del Bou per als amants del rock català.

Altres espais musicals ja consolidats a la ciutat són l’Espai Barraques, on, des del 2005, una sèrie de col·lectius han trobat al Passeig de les Palmeres el seu lloc de trobada durant els dies de la festa i que enguany portaran els dies 17, 18 i 19 a partir de les 22.30 h propostes que van des de la punk, a la rumba o el reggae.

No faltarà la gastronomia i la festa a escoles i hospitals

El Mercat Santa Teca estrena nou emplaçament a la plaça de l’Escorxador, damunt del pàrquing de Jaume I, i, a banda de degustacions gastronòmiques, també ens oferirà bona música els dies 18 i 19; hi destaca l'actuació d’Espaldamaceta o els Mi-te’ls. I un any més al Parc Saavedra, durant gairebé tots els dies de la festa, es presentarà una sèrie d’activitats tant de tarda com nocturnes, que aniran des de l’actuació del DJ Guille Mikyway fins a la música de Satèl·lit o Febrero, així com la festa de les Tecletes el dia 16 amb Xavi Alias.

Finalment destacar les múltiples revetlles, moltes d’elles protagonitzades també per grups tarragonins que cal reivindicar i destacar, com són els Tarraco Surfers, que actuaran durant el Cafè, copa i puro per un duro... Així com la revetlla dels 30 anys de l’Àliga amb Verguenza Ajena i Cat Rock, amb rumba cent per cent tarragonina combinada amb les millors versions de música catalana, o la Banda del Coche Rojo i Glamour Band a la plaça de la Font i l’Orquestra Charlotte a la Rambla Nova, la nit del 22 al 23 de setembre.

La festa és així mateix tradició, seqüència ritual i perpetuació de l’esperit als més petits, per això un any més serà molt rellevant tot el conjunt destinat i fet per als propis nens i nenes de la ciutat, com és el projecte Santa Tecla a les Escoles, la Cercavila i Baixadeta Petites i tot el que es proposa a l’entorn dels més petits, ja que són ells qui la mantindran al llarg dels anys i la faran cada vegada més gran. La solidaritat és també un fenomen molt present en la programació festiva, amb el projecte Festa per a tothom, Santa Tecla als Hospitals o la ja clàssica Marató de donació de sang.


*Atents, en breu us oferirem el vídeo complet de la presentació. Subscriu-te al Canal Youtube de 'El Mirador TGN.

VISITES: